29.08.18

Liberté, Égalité, Fraternité

11.- 25.08.2018

(5 ööd. 6/10. Broneering hotels.com, 90 eurot öö)

Musée National Marc Chagall
""French by adoption and citizen of the Universe." Muuseumis eksponeeritud piibli-aineliste suurmaalide sari on vaimustav. /---/ Hoone on loodud kunstniku eluajal just nende piltide esitlemiseks - väga terviklik elamus seetõttu. Netis ringi liikuvad klõpsud, sh muuseumi enda FB lehe päisfoto ei anna muljet edasi. Visandite eri materjale ja versioone peab oma silmaga nägema. Lisaks oli Chagall inimesena lahe tüüp, tundub muuseumis nähtud eluloofilmi põhjal. Kõrge vanuseni loominguliselt mitmekesine ja humoorikas."

 "Oskasin täna tahta minna Matisse'i muuseumisse. Polnud viga. Suur fovist osutus ka ärksaks, põnevaks skulptoriks - eriti pikalt jäin pidama sarja Jeanette juurde. Aga hinge läks hoopis ootamatus - jalutuskäigu kaugusel oli Monastere Notre Dame de Cimiez. Frantsiskaani kirik ja klooster. Aastasadade-tume kirik ja väike kodune muuseum oma roosikrantside ja seintesse sulanduvate maalidega, taustaks klassikaline Salve Regina... Kõndisin sellest saadud imetlusega ka kloostri aia läbi, siis nägin õnneks nurga taha pargitud motikat, kujutasin ette kiivri äravõtmist tonsuuriga peast, naer tuli peale ja läksin juba kindlamalt maa küljes kinni olles edasi oliivipuude-parki piknikupidajaid vaatama. Madame'id mängisid kaarte ja monsieur'd veeretasid kuule, bébė'd sõid rohtu (!) ja nende les parents suudlesid avalikult. Kõik oli väga filmilik."

"Beatrice Ephrussi de Rothschild timmis villat ja aeda 1905-1912, kogus sinna portselani ja üldse kõike kallist ning väärtuslikku, mida välja mõelda oskas - ja pärandas 1933 kogu kupatuse haldamiseks Académie des Beaux-Arts'ile. 7 hektarit maad ja 5000 kogutud objekti on jätkuvalt hoitud ja näidatud. Kuna see on tuntavalt mitte muuseumiks, vaid (esinduslikuks talve)koduks loodud, siis nauditav eklektiline tervik. Tundub peegeldavat oma ekstsentrilist omanikku päris hästi. Aga täna ta siin elada enam ilmselt ei tahaks. Poolsaar on tihedalt täis ehitatud, kuningannalik puhkuse-privaatsus kadunud..."

Le Musée d'Art moderne et d'Art contemporain de Nice - MAMAC
 "Kõige hinnalisemaks mälestuseks siit ei jää minu jaoks mitte kohalik Yves Klein ega isegi mitte uus avastus Niki see Saint Phalle. Hoopis Marina Abramovići sugestiivne Stromboli. 19 minutit meditatiivset lebamist rannal otse veepiiril lainete emmata ja rünnata. (Ja seda maast laeni ekraanil mustvalgena.) Minu jaoks harmoneerus see täielikult näituse "Cosmogonies, au gré des éléments" osa kunstnike lähenemisviisi hõlmava põhimõttega toying with the creative humility of letting things happen. Pole just Abramovići moodi, kelle teosed on minus tekitanud siiani rohkem jälkust kui hardust... aga ega ma saa ka öelda, et ma neid kõiki tunneks. Üldiselt see kosmogoonia-näitus avaldaski mulle suuremat muljet kui püsiekspositsioon, nii jõuline ja ebatavaline tervik, selle seedimisega läheb päevi."

(3 ööd. 7/10. Broneering Agoda, 105 eurot öö)



"Ei no muidugi ma teadsin, et on olemas après-ski ehk after ski. Aga après-plage ehk after plage (ahvter biitš, ju nõu) hoogsus rabas ikka. Ilutulestik kenal +24C pühapäevaõhtul nagu meil Tartus mõnevõrra jahedamal uusaastaööl. Kõik poed ja söögikohad mere ääres kl 23 lahti. (Mitte nagu meil Tartus uusaastaööl. Aga meil pole merd kah, kui järele mõelda. See on mereäärne värk, just. Nüüd selge.)"
(3 ööd. 6/10. Broneering Booking.com, 79 eurot öö)
"Ilmselt kõige kääksuvama puutrepiga hotell maailmas. /---/ Pisike perehotell 5+. Kuidas selline relikt keset kortermaju tekkinud või jäänud on, ei ole piiratud keeleoskuse tõttu tõsikindlalt väljaselgitatav. Eriti meeldib peremees, kes mind nähes ei ütle bonjour, vaid voilà! PS Mul on teenijatuba. Lükanduksega pesemisnišš ja terve tuba voodit täis."

Juan-les-Pins
 "Tuleb välja, et sadadel inimestel on oma laevukesed. Sa-da-del. Inimestest hea meel."

Pildil Saint-Paul de Vence linn. Selle lähedal väga põnev Foundation Maeght.
 "Jan Fabre /---/ näitus "My nation: the imagination" oli väga-väga äge, tõesti, väga mõtlemapanev ja haarav - erakordne nagu kogu Fondation Maeght muuseum, millest ma polnud elus kuulnudki enne seda reisi. Mindagu!"

(3 ööd. 7/10. Broneering Hotels.com, 79 eurot öö)
 "Linn Prantsusmaa ja Itaalia piiril. Üks tutvustav lause: "Kõige itaallaslikum linn Prantsusmaal, kõige prantslaslikum linn Itaalias." /---/ Basiilika on kaunis ja väärikas, edevuseta ja distantsita, pühendatud linna kaitsjale peaingel Miikaelile. Kahju, et Miikael mujal hõivatud oli 1887 maavärina ajal - suur osa kirikust hävines. Aga esimene kivi pandi maha 1619, seega sellest saadik loetakse kiriku eluiga. Turistide rõõmuks mängis basiilikas ka muusika, nii-et olin päris hardas ja hajevil meeleolus kuniks kirikuteener meid kõiki viisakalt välja viskas, tõmbas sirgeks T-särgi kirjaga OFF THE WALL, rolleri selga istus ning minema kimas. Õhtul nägin teda rannapromenaadil sõpradega chillimas."

Menton
"Täna oli jälle üks selline päev, millest on raske püüda üht konkreetset mälestust salve panna. Aga ehk see pilt. Käisin kasiinos - mitte mängimas, aga (üllatus-üllatus!) moodsa kunsti pärast. Näitusmüük. Mind üllatas, et potentsiaalse kasiinos võitja jaoks on nii kenasti originaalid väljas: Picasso, Miro, Chagall, Basquiat... "Realiseeri oma võit kunstiostuga!" Kunstikaupmees seisis delikaatselt kõrval ja naeratas. Skulptuuri autor on prantslane Marcel Bouraine. Mobiilipilt muidugi lummust ei püüa... ainult vihjab, et see on olemas. Nagu ka kasiinos mängijad, kellele on mõtet kunsti näidata ja müüa pakkuda. Minu seosed olid enne seda reisi teistsugused. Palga mahamängijad ja ahnurid, selline stereotüüpne värk."



Vt veel:

2nädalase (14 ööbimist) puhkuse kogumaksumus 2350 eurot, sh lennupiletid