25.02.20

Viis esimest

6.-13.02.2020 Maltal. Viiendat korda. Viis esimest korda:
  1. Hypogeum https://heritagemalta.org/hal-saflieni-hypogeum/
  2. Feast of St Paul's Shipwreck https://publicholidays.com.mt/feast-st-pauls-shipwreck/
  3. Teatru Manoel https://www.teatrumanoel.com.mt/
  4. The Malta Classic Car Collection https://www.classiccarsmalta.com/
  5. Autorent https://www.sicilybycar.it/rent/Index.aspx
     
Selja taha jääb Ghawdex ehk Gozo. Maltal on paljudel kohtadel mitu nime: kohalike arvates õige nimi ja briti impeeriumi osana oldud aegadest jäänud nimi. Nagu Tartu ja Dorpat. Ghawdexi pealinn on Rabat, Gozo pealinn on Victoria... Sama saar ja sama linn.

Mosta kirik. Siinne rotundkatus on väidetavalt kolme maailma suurima "iseennast toetava" ehk ilma täiendava sõrestikuta kupli seas. Imeilus küll. Inimesed viisid erksavärvilisi pärgi altari ette ja mina muidugi arvasin, et mõni pühakupidu. Küsisin rõõmsamoeliselt kirikutöötajalt, et mida täna tähistatakse ("What do you celebrate here today?") ning sain teada, et on matused ('It's funeral, they will any minute brimg the coffin in.') Mdinas sattusime laulatusele, Mostas matustele, järgmine kord tuleb siis minna kuhugi ristsetele kontvõõraks ja ongi elul ring peal.

 Eesriie on avanemas... The Importance of Being Earnest by Oscar Wilde. https://www.teatrumanoel.com.mt/?m=shows&id=836 Olulisem kui oodatav teatrielamus on aga aukartlik teadmine, et hoone rajati 1731 toonase Malta ordu suurmeistri António Manoel de Vilhena algatusel ja on üks kolmest vanimast Euroopas siiani tegutsevast teatri(maja)st.