05.06.22

10 küsimust lapsele ja täiskasvanule

Reis Taanimaale 25.-29.05.2022 nõudis pisut ettevalmistusi riigi tundmaõppimiseks. Allpool faktid ja küsimused reisikaaslastele kümne päeva jooksul enne reisi.


ESIMENE

Fakt: Taani on kuningriik. See tähendab, et Taanil on presidendi asemel kuningas või kuninganna.

Küsimus lapsele: mis on Taani praeguse kuninganna nimi?

Küsimus täiskasvanule: kas väide, et kogu Taani kuulub Euroopa Liitu, on õige?


TEINE

Fakt: Taani riigikeel on taani keel ehk (taani keeles) dansk. See sarnaneb norra ja rootsi keelele nii nagu eesti keel sarnaneb soome keelele. Taani keeles on Eesti nimi Estland.

Küsimus lapsele: Eesti keeles ütleme: Taani. Kuidas nimetatakse Taanit inglise keeles ja taani keeles?

Küsimus täiskasvanule: Taanikeelne sõna linnake “by” esineb päris sageli ka vanade Inglismaa linnade nimedes (Whitby, Selby, Kirkby, Kirby jms). Miks?


KOLMAS

Fakt: Taani raha on Taani kroon (taani keeles dansk krone), mille rahvusvaheline tähis on DKK. Eesti (ja paljude teiste riikide) raha on euro, mille rahvusvaheline tähis on EUR.

Küsimus lapsele: kui jäätis maksab 15 DKK, siis mis on selle hind eurodes?

Küsimus täiskasvanule: miks ei ole Taani rahaks euro?


NELJAS

Fakt: Eesti parlament kannab nime Riigikogu. Taani parlament kannab nime Folketing – see tähendab taani keeles rahvakogu.

Küsimus lapsele: Mitu liiget on Folketingis?

Küsimus täiskasvanule: 1849. aastal loodud Folketingi liikmeid ei saanud esialgu valida kõik täiskasvanud taanlased. Selles tehti muutus 1915. aastal. Kes said valida Folketingi 1849-1915 ning kes lisandusid valijate sekka alates 05.06.1915?


VIIES

Fakt: Taani lipp on vanim järjepidevalt kasutuses olnud riigilipp maailmas. Lipp on punane valge ristiga.

Küsimus lapsele: Eesti lipu nimi on eesti keeles „sinimustvalge“. Mis on Taani lipu nimi taani keeles?

Küsimus täiskasvanule: Taani lippu seob Eestiga ajalooline legend. Milline?


KUUES

Fakt: Taani on looduslikult Eestile üsna sarnane. Näiteks on Taani tasane maa, siin ei ole kõrgeid mägesid.

Küsimus lapsele: Eesti kõrgeim mägi on Suur Munamägi kõrgusega 317 meetrit merepinnast. Mis on Taani kõrgeim mägi ja mis on selle kõrgus merepinnast?

Küsimus täiskasvanule: Hoolimata tasasest maast on Taaniski oma mägironijad. Üks neist sai omal ajal (enne I Maailmasõda) eriti kuulsaks, sest vallutas esimesena koguni 46 Norra mäetippu. Kes?


SEITSMES

Fakt: 10 aastat on koostatud umbes 150 riigi põhjal maailma õnneraportit. Taani on olnud õnneraportis alati esikolmikus ehk üks maailma kõige õnnelikumate inimestega riike.

Küsimus lapsele: üks taanlaste õnnetunde saladus on hygge (hääldatakse hüüge). Mida see tähendab? 

Küsimus täiskasvanule: Maailmakuulus Taani filosoof on öelnud (umbes) nii: „Elu ei ole probleem, mida lahendada, vaid tegelikkus, mida kogeda.“ (Life is not a problem to be solved, but a reality to be experienced.) Kes on see filosoof?


KAHEKSAS

Fakt: Taani on Eestist ruutkilomeetrites väiksem. Eesti pindala on 45 000 km2 ja Taani pindala on 43 000 km2 (ilma autonoomsete piirkondadeta (Gröönimaa, Fääri saared)).

Küsimus lapsele: kumb pildil olevatest riikidest on Taani – kas sinine või roosa?

Küsimus täiskasvanule: kuigi riigid on peaaegu sama suured, siis rahvastiku tihedus on väga erinev. Mis on Eesti ja Taani rahvastiku tihedus ruutkilomeetri kohta ning mitu korda see erineb? 


ÜHEKSAS

Fakt: Taani ilmselt rahvusvaheliselt kuulsaim kirjanik on Hans Christian Andersen. Eriti tuntud on tema välja mõeldud muinasjutud.

Küsimus lapsele: nimeta vähemalt kolm Hans Christian Anderseni muinasjuttu.

Küsimus täiskasvanule: Anderseni lastekirjanduse auhind on ilmselt tuntuim rahvusvaheline lastekirjanduse (kirjaniku ning illustraatori) tunnustus. Kes eestlastest on olnud sinna nomineeritud?


KÜMNES

Fakt: Taanist on alguse saanud mitu kogu maailmas olulist asja. Näiteks leiutati siin (vähemalt taanlaste endi sõnul) käsipall, Google Maps, kastiga jalgratas ja kõlar. 

Küsimus lapsele: Taanist pärineb ka üks mänguasi, mida müüakse üksteisega kokku sobivate tükkidena, millest saab valmistada erinevaid asju – lausa maailmu. Selle mänguasja sünnipaik on Billundi linn. Mis mänguasi see on?

Küsimus täiskasvanule: Taanis on elanud kuulus arhitekt, kelle loodud ülemaailmselt tuntuim hoone on Sydney ooperimaja. Mis on selle arhitekti nimi?