03.03.13

Eesti ja Malta

Auväärseim Geert Hofstede on kultuuriuurijana sõnastanud minu arvates geniaalseima kultuuri definitsiooni üldse: "Kultuur on mõistuse kollektiivne programmeerimine, mis eristab üht inimeste rühma või alamrühma teistest" (i.k. "Culture is the collective programming of the mind distingushing the members of one group or category of people from others"). Temanimeline uurimiskeskus peab netis toredat mänguasja - pakub võimalust eri riikide kultuuride võrdlemiseks kultuuri erinevate mõõtmete (i.k. culture dimensions) lõikes.

http://geert-hofstede.com/estonia.html

PDI - võimudimensioon (i.k. power dimension). Kõrgem skoor = heakskiit suuremale võimuerinevusele ühiskonnas. Eestis ja Maltal üsna võrdväärselt madal tulemus. Väikeriigi värk.:)

IDV - individualism. Kõrgem skoor = minakesksem, nõrgemate kogukonnasidemetega ühiskond. Oleme selles mõõtmes Maltaga võrdselt indvidualistlikud, st peame oluliseks ennast ja oma perekonda võrreldes laiema kogukonnaga. Mida täpselt lugeda oma perekonnaks, võib kultuuriti siiski olla väga erinev.

MAS - maskuliinsus/feminiinsus. Kõrgem skoor = rohkem silmnähtavat võistluslikkust, saavutuskesksust, välja näidatavat enesekindlust. (Protestantliku taustaga) Eestis väärtustab enamik inimesi tagasihoidlikkust ja paneb pahaks oma eduga kiitlemist, jõukuse näitamist ning vähem edukate "paikapanemist". Kes üllatus, tõstku käsi ja tehku annetus mõnele kerjusmunkade ordule. (Malta ordu käib kah.)

UAI - ebakindluse vältimine (i.k. uncertainty avoidance). Kõrgem skoor = rohkem püüet ebakindlust vältida, riske ennetada, maailma ennustatavamana näha, sh rohkem stereotüüpe. Eesti ja Malta on mõlemad väga kõrge tulemusega. Üllatujad, vt käitumissoovituste osas eelmist lõiku.

Ma ei väsi imestamast, kuivõrd saame iseendale nähtavaks ainult võrdluses. Ilma võrdlemiseta, ilma erinevuste ja sarnasuste märkamiseta oleme niisama, iseenda kohta küsimusi esitamata.

Olen endale sihiks seadnud siin Maltal asjalike tegemiste kõrvalt iga päev ringi jalutada ja küsimusi moodustada. Mõned vastused paistavad juba enne küsimist välja (eks ma ka ehitaksin endale toast suurema rõdu, kui väljas oleks aasta keskmisena temperatuur 22 kraadi ja päikesepaistet 8 tundi päevas; minu hotelltoa näitel tuba ca 12 m2 ja rõdu ca 18 m2); mõnede vastuste saamiseks peaks tegelikult enne harjutama küsimuste sõnastamist (kiriku välisseinal on surmateadete vormel mitte "lahkus meie hulgast", vaid "läks kohtuma oma Issandaga" - mulje jääb, et vedas sel minejal! Eee... oot, misasja?); enamik küsimusi pole muidugi jõudnud veel tekkidagi... Ja on asju, mille kiidad heaks ilma küsimusi esitamatagi. Näiteks majade ülilihtne kuubikstiil ja tumekollasest elevandiluuvalgeni varieeruv värvigamma on ilus, stiilne ning maitsekas (pluss siinses kliimas ja ehitusmaterjalide valikus otstarbekas), mis seal ikka arutada. Küll ma juba tean, ma olen ju sealt disaini-Skandinaaviast, jajah.

Inimdisaini vallas tundub mu siinseks lemmikuks kujunevat tumedasilmne ja -kulmne kiilaspea. Sageli esineb koosluses hoogsa kätevehkimise ja valjuhäälse lühikestest hüüatustest koosneva jutuga.:)