11.03.13

Malta Taghna Lkoll

Laupäeval, 9.03.13 olid Maltal parlamendi Kamra tad-Deputati valimised. Maltal on peaaegu-et-kaheparteisüsteem: võimu jagavad Rahvuspartei (Partit Nazzjonalista, vaatelt kristlikud demokraadid) ja Töölispartei (Partit Laburista, vaatelt paistavad olevat sotsiaaldemokraadid mitmete paremkonservatiivsete üksikseisukohtadega, nii omapäraselt kui see ka ei kõla), on ka mõned üksiküritajad ja pisiparteid, kes otsustuste juurde ei pääse.

Komistasin nädal tagasi opositsioonilise Töölispartei valimispeole Publiuse väljakul Florianas - raha ja tulevase valimisvõidu lõhn heljus suurejoonelise vabaõhusündmuse kohal, kus oli igati sobiv täie innuga kaasa skandeerida kampaanialaulule Malta Taghna Lkoll (Malta kõigile) - hüüdlause, mida rohkesti ka tänavareklaamidel nägi.

Töölispartei valimispidu 3.03.13 Florianas. Pilt: http://www.timesofmalta.com

Ametlikule osale järgnenud rahvapidu oli nupukalt valitud muusikaga - kõikvõimalikud endisega hüvastijätmise ja kohe saabuva võidu poplugude tantsuversioonid. Nende saatel trallis tuhandeid inimesi. Sõnadest jääb puudu, et kirjeldada, missuguse innuga vehiti kampaanialippudega Austraalia staari Gotye Now you're just somebody that I used to know... tümaka-versiooni saatel, seljas Malta lipu värvides pusad - punasel taustal valge kiri I'm in! või Proud to be Labour! Väga hästi komponeeritud sündmus. Manipuleeriv muidugi, aga millal enne on intellektuaalsete diskussioonidega valimisi võidetud?

Ühe eelmise nädala hommikukohvi juurde lugesin ka kummagi partei juhtide programmilisi artikleid. Tähelepanuväärne, et ajalehes Times of Malta oli mõlemale antud täpselt ühesugune leheruum ühesuguses kujunduses. Rahvuspartei juhi artikkel kandis juba ette kaotusega leppinult pealkirja "Tänan usalduse eest" (Thank you for your trust - no milline kampaanianõustaja küll sellise apaatse pealkirja läbi lasi?! Aga võib-olla uhuvad Malta valijate meeli teistsugused hoovused kui minu omi ja neile ei paistnud pealkiri nii allaandnuna? No kas ilmas vähe toredaid pealkirju on, pannud kasvõi nende oma valimiste juhtlause "Turvaline tulevik!" - tasuta valimiskommunikatsiooni konsultatsioonid edaspidi minult:)), opositsioonilise Töölispartei osaval retoorik-juhil oli välja pakkuda "Meie visioon kaasaegsest Maltast" (Our vision for modern Malta). Ühel pool väsinuvõitu, pensionieale lähenev intellektuaal jutuga stabiilsusest; teisel pool sõnaosav ja särtsu täis nooremas keskeas mees muutusi lubamas, jäädes siiski mõõdukalt lugupidavaks kõigi valijate ning konkureeriva partei suhtes - kokkuvõttes ma imestan, et asi üldse veel nii tagasihoidlikult lõppes, et jäi ainult 55 % 42 % vastu. Töölispartei kampaania oli ikka poliittehnoloogiliselt väga targasti tehtud. (See, et minul ajab igasugune uue koidiku tõusmise jutt kergemal kujul naeru peale ja raskemal kujul iiveldama, on omaette teema.)

Väljast vaatajale on kõige suuremaks üllatuseks valija võimalused. Saad kätte nimekirja kõigi piirkonna kandidaatidega ja võid kõik need järjestusse panna, igaühele hääle anda - see juba on midagi! Peab aga kindlasti olema tähtsusjärjekord, nr 1 märgitud kandidaat on kõige olulisem. Vabalt võid ka "tõmblukutada" ehk paaritud hääled ühele parteile ja paarishääled teisele... Küll valimiskomisjonid pärast nuputavad ja arvutavad, kui palju iga hääl kaalub. Tõesti põnev süsteem.

Erilisena jäi silma, et mõlema partei retoorika sisaldas palju noortekeskset. Seejuures on Maltal noori proportsionaalselt vähem kui Eestis (1), nii-et ei saa öelda, et vastava sihtrühma suurus mõjutas. Ilmselt on siin noorte valimisaktiivsus kõrgem ja nad seega poliitikute sihtrühmana mõjukamad.

Üldmulje: maltalased võitlevad ja tähistavad kirglikult, aga ei unusta (vähemalt väljendustes) lugupidamist teise poole suhtes. Maltalased on hea eeskuju! 93 % valimisosalus (2) maal, kus valimas käimine on vabatahtlik - selles on põlemist, mida ma soovin ka Eestile.

PS 15,5 % kandidaatidest olid naised, mis on 5 % enam kui 5 aastat tagasi toimunud parlamendivalimistel (3). Eesti 2011. aasta parlamendivalimistel olid 22,6 % kandidaatidest naised (4).

PS PS Kell on kaks öösel häältelugemise päeval, kaugusest kostuvad ikka veel tähistamisrõkatused. Poed ja muu teenindus olid täna (häälte lugemise päeval) ning on homme (häälte lugemisest toibumise päeval) suletud. Pöörane rahvas ikka.

PS PS PS ERR uudis siin.